آیت الله مصباح موسوی

خدمات عامه‌المنفعه مرحوم آیت الله مصباح موسوی (قدّس سرّه)

 

به تناسب جایگاه مردمی برجسته و سال‌‌های متمادی وکالت مراجع تقلید، یکی از مهم‌ترین حوزه‌‌های فعالیّت بیت آیت‌الله مصباح موسوی، حوزۀ فرهنگی و تربیتی بود. مهم‌‌ترین وجهۀ بیت آن مرحوم مردمی بودن آن است. این بیت در بین مردم و با پشتوانۀ مردم و برای مردم کار می‌کرد. بنابراین طبیعی است که نسبت به امور فرهنگی و اجتماعی باید فعال باشد. به همین جهت بیت آیت‌الله مصباح در موارد ذیل تلاش‌های زیادی داشته‌اند:

  1. برگزاری جلسات دینی و فرهنگی برای اقشار گوناگون.
  2. تأسیس زائر‌سرا.
  3. تأسیس بیمارستان حضرت امام هادی (علیه‌السلام).
  4. حمایت مادّی و معنوی از جلسات مذهبی سطح شهر مشهد و شهرستان‌ها.
  5. شرکت در جلسات مناسبتی ولادت‌ها و وفیات.
  6. اعزام مبلغ به اطراف.
  7. حمایت از وعاظ برجستۀ شهر.
  8. کمک به ساخت وساز اماکن فرهنگی و مذهبی.
  9. توزیع کتاب و جزوه‌‌‎‌های مناسبتی درمیان اقشار مختلف.
  10. مساعدت در برنامه‌‌های تعظیم شعایر دینی از طریق سیاه پوش کردن معابر یا تزئین مجالس شادی مردم.
  11. مساعدت در امر ازدواج جوانان.
  12. ترویج آموزه‌های دینی در مناسبت‌های سال.
  13. حمایت از مراکز قرآنی و تربیتی.
  14. تأسیس مرکز کمک‌رسانی به شیعیان آوارۀ عراق.

حضرت آیت‌الله مصباح با درک مشکلات مردم در ارتباط با خدمات عامّه اهتمام جدی داشتند. ایشان بخشی از وقت و توان خود را وقف خدمات عامّه فرمودند و موفّق شدند زیر‌بنای عظیمی را در خراسان و مشهد پایه‌گذاری کنند. مهم‌ترین خدمت ایشان تأسیس مجتمع خیریّه امام هادی (علیه‌السلام) و متعلّقات آن است که در طول تاریخ خود خدمات ارزشمندی به مردم و به‌خصوص محرومان و نیازمندان ارائه کرده است. برخی از خدمات عمومی مرحوم آیت‌الله مصباح عبارت است:

تأسیس مجتمع خیریّه امام هادی (علیه‌السلام)

مرحوم آیت‌الله مصباح نسبت به فقرا و مستمندان توجّه خاصی داشتند. رسیدگی به این افراد در ابتدا در داخل دفتر انجام می‌شد. با افزایش تعداد مراجعان، خدمات به فقرا به مجتمع خیریّه امام هادی (علیه‌السلام) منتقل شد. این خیریّه به مرور زمان توسعه داده شد و اکنون خدمات گوناگون درمانی، مسکونی، خوراکی، پوشاکی و لوازم‌التحریر به‌صورت مستمر ماهانه در بین فقرا، مستمندان، ایتام، معلولین و نیازمندان توزیع می‌شود. از جمله خدمات مهم خیریّه، خدمات درمانی و لوازم مورد نیاز است که در حدّ توان تهیه می‌شود. مرحوم آیت‌الله مصباح از زمان مرحوم اخوی‌شان (حضرت آیت‌الله سیّد مرتضی مصباح (ره) توجّۀ زیادی به فقرا، ضعفا، ایتام و مستمندان داشتند. آن مرحوم در طول زندگی پربار خود برنامه‌ریزی وسیعی برای این مهم انجام دادند به‌صورتی که بیت ایشان همیشه مرکز مراجعه اقشار محروم جامعه بود. خیریّه امام هادی (علیه‌السلام) شامل طیف گسترده‌ای از خدمات فرهنگی، درمانی، مسکونی، فرهنگی و خدماتی است. عموم مردم می‌توانند از خدمات این مجتمع و به‌خصوص بخش درمانی آن بهره‌مند شوند.

 

حسینیه امام هادی (علیه‌السلام)

حسینیۀ بخشی از مجتمع امام هادی (علیه‌السلام) است. طبق نظر واقف (مرحوم رجب بهار)، همه ساله در دهۀ نخست محرم مجلس عزای حضرت امام حسین (علیه‌السلام) و اطعام مؤمنین در این محل برگزار می‌شود. در غیر ایام خاص، از آن حسینیه جهت خدماتی همچون پرداخت شهریّه طلّاب، امور خیریّه و … استفاده می‌شود.

مجتمع خیریّه درمانی امام هادی (علیه‌السلام)

مجتمع خیریّه درمانی شامل بیمارستان امام هادی (علیه‌السلام) و درمانگاه‌های وابسته به آن است که معرفی آن‌ها در جای خود آمده است. تمام اقشار جامعه می‌توانند از خدمات درمانی مؤسّسه با قیمت مناسب و ارزان استفاده کنند.

راه‌اندازی صدها مسجد، حسینیه و حمّام

مرحوم آیت‌الله مصباح موسوی اهتمام بسیار جدّی به ساخت بناهای عمومی، مورد نیاز مردم و به‌خصوص بناهای مذهبی داشتند. آن مرحوم در طول عمر مبارک خود تلاش می‌کردند در حدّ توان برای تعمیر و ساخت بناهای مذهبی نیز کمک کنند. در صد سال گذشته صدها مسجد، حسنیه، حمام و … با کمک بیت آیت‌الله مصباح ساخته و یا تعمیر شده است اما از آنجا که آن مرحوم علاقه‌ای به ثبت این موارد و تبلیغ برای فعالیّت‌های دینی و خدماتی خود نداشتند، این نوع کمک‌ها و فعالیّت‌ها ثبت نشده است. در اینجا برای نمونه به دو مورد اشاره می شود:

مسجد فیل: مسجد فیل واقع در خیابان نواب صفوی در ابتدا محل بسیار کوچکی بود که در اختیار مرحوم آیت‌الله سیّد اسد‌الله مصباح (ره) قرار گرفت. بعداً فرزند آن مرحوم (مرحوم آیت‌الله سید‌محمد‌حسین مصباح موسوی) آن مسجد را گسترش و توسعه داده و مجدّداً از نو ساختند. آن مسجد بزرگ فعلا مورد استفاده عموم مردم و محل بسیار مناسب برای فعالیّت‌های فرهنگی و دینی است.

حسینیه امام هادی (علیه‌السلام): این حسینیه واقع در کوچه حاج ابراهیم در ابتدا محل کوچکی بود که توسط مرحوم رجب بهادر وقف شده بود. آن محل به مرور زمان مخروبه شده به جایگاه ضایعات تبدیل شده بود. مرحوم آیت‌الله مصباح آن محل را توسعه داده به خیریّه، حسینیه، زائر‌سرا، درمانگاه، بیمارستان و … تبدیل کرده و محلی برای رفع حوائج، مشکلات و نیازمندیهای مردم قرار دادند.

تأسیس تلویزیون ماهواره‌‌ای

مجموعه شبکه‌‌های ماهواره‌‌ای هادی‌تی‌وی کار خود را از سال 2004م تنها با یک شبکه به زبان اردو آغاز کرده بود، به یاری خدا و در سایۀ الطاف امام زمان (عجّل‌الله تعالی فرجه‌الشریف) فعلاً شبکه هادی مشتمل بر 9 شبکه به 14 زبان زنده دنیاست. برنامه‌های این شبکه‌‌ها به‌صورت 24 ساعته در قالب ماهواره‌ای یا اینترنتی در حال پخش است. از این 9 شبکه، 8 شبکه آن بنام Hadi TV (1 تا 8) و آخرین مورد با عنوان قناه الدعا Dua Channel به زبان عربی است. دیگر زبان‌های موجود در شبکه تلویزیونی هادی‌تی‌وی عبارت است از:

زبان اردو و انگلیسی Hadi TV1

زبان مالاوی (اندونزیایی) Hadi TV2

زبان آذری و روسی Hadi TV3

زبان فارسی Hadi TV4

زبان هوسا، زبان انگلیسی و زبان فرانسه Hadi TV5

زبان پشتو و زبان فارسی دری Hadi TV6

زبان ترکی و زبان کردی Hadi TV7

زبان سواحلی، زبان انگیسی و زبان فرانسه Hadi TV8

    با توجّه به تعدد زبان‌ها، محتوای تولید شده با محوریت موضوعات دینی و مذهبی در استودیو‌های این مجموعه در اقصی نقاط جهان ضبط شده و پس از بازبینی‌های مکرر و عبور از فیلترهای متعدد محتوایی و فنی، در صورت تأیید نهایی روی سرورهای شبکه قرار گرفته و در زمان مناسب پخش می‌شود. همچنین سعی شده است جهت تسهیل دسترسی مخاطب به محتوای تولید شده، کلیه برنامه‌های تولید شده در چندین کیفیت مختلف (با توجّه به محدودیت‌های اینترنتی مخاطب) در سایت شبکه قرار داده شود تا مخاطب بتواند با یک جستجوی ساده مطلب مورد نظر را به‌دست آورده و از آن استفاده کند.

با توجّه به گسترش فضای مجازی در سال‌های اخیر و همه‌ گیر‌شدن نرم افزارهای اجتماعی در بین مردم، شبکه جهانی هادی‌تی‌وی تلاش کرده تا بتواند از ظرفیت فضای مجازی در جهت جذب مخاطب و تبلیغ هرچه بهتر معارف شیعی استفاده کند. در این راستا تیم‌‌هایی در شبکه ایجاد شده تا ما‌حصل محتوی تولید شده را در قالب کلیپ‌‌های کوتاه با بارمعنایی بالا در فضای مجازی نشر کنند.

با توجّه به این‌که موضوع اصلی برنامه‌های تولیدی در شبکه، تبلیغ و تبیین مفاهیم دینی است، جهت پاسخ‌دهی به شبهات مخاطبین در کلّیه موضوعات مرتبط اعم از مسائل شرعی، اعتقادی و … زمینه برای ارتباط مستقیم مخاطب با کارشناسان شبکه در کلیۀ نرم‌افرازهای اجتماعی و سایت شبکه فراهم شده است. علاوه بر تدارک این امکان سعی مدیران شبکه بر این بوده تا اولویت اصلی بر پخش برنامه‌های زنده باشد تا علاوه بر پوشش مسائل روز دنیا توسط کارشناسان زبده، مخاطب بتواند پاسخی در خور و در سریع‌ترین زمان ممکن برای سؤالات خود بیابد. گفتنی است در این مجموعه در حال حاضر هر روزه در مجموع بیش از 10 ساعت برنامۀ زنده بر روی آنتن می‌رود. علاوه بر موارد فوق در هنگام اذان نیز از مناظر زیبای عتبات عالیات به‌صورت زنده استفاده می‌شود.

در حال حاضر تولیدات شبکه متناسب با موقعیّت جغرافیایی مخاطب زبان مربوطه، روی ماهواره‌‌های هاتبرد، نایل‌ست، یوتل‌ست، یاه‌ست، پاک‌ست و تایکام در حال پخش است که در مجموع پوشش بسیار بالایی در عرصه جهانی محسوب می‌شود. به لطف خدا این مجموعه در سال‌های اخیر به صورت مداوم در حال گسترش بوده است. سعی شده است مخاطبان بیشتری تحت پوشش قرار بگیرد. در حال حاضر برنامه‌‌هایی به زبان‌‌های ماندانیکا، اسپانیایی و آلمانی نیز در حال ضبط است (گزارش ارسالی از شبکه جهانی هادی‌تی‌وی، 3 شهریور 1401ش). 

سایت هادی‌تی‌وی

سایت هادی‌تی‌وی متعلق به شبکۀ تلویزیونی هادی‌تی‌وی است که برنامه‌‌ها، کلیپ‌‌ها و لایو‌‌های پخش شده در شبکه‌های مختلف هادی‌تی‌وی در این سایت قرار می‌گیرد. همچنین در این سایت زمینۀ لازم برای ارتباط بین مخاطبین و کارشناسان وجود دارد. بینندگان شبکه می‌توانند سؤالات، شبهات و نظرات خود را به زبان‌‌های مختلف به مسئولین و کارشناسان شبکه‌ها ارسال کرده و جواب دریافت کنند.

سایت الهادی در راستای معرفی مرحوم آیت الله سید محمد حسین مصباح موسوی و تجلیل از شخصیت و خدمات ماندگار آن مرحوم ایجاد شده است.